MICA – Koffie, ontbijt en lunch in Scandinavische stijl

Haarlem kent ontzettend veel koffie hotspots en het worden er alleen maar meer en meer. De één is al jaren een begrip en ligt centraal gelegen aan de druk bezochte Botermarkt, de ander bestaat nog maar net en zit juist goed verstopt. Ook voor de redelijk nieuwe coffeebar MICA moet je een klein beetje zoeken. Maar dat is heus niet erg. Loop je eens de andere kant van de Kleine Houtstraat in (richting de Kampersingel), dan kom je helemaal tot rust bij deze heerlijke koffiezaak die je een klein beetje het gevoel geeft dat je in Scandinavië bent.

Haarlemse hotspot met een vleugje Scandinavië

De twee zusjes Annemarie en Sophie hebben, voordat ze MICA begonnen, beiden een tijd in Kopenhagen gewoond. En dat is dan ook duidelijk terug te zien aan het frisse en strakke, Scandinavische interieur.

De zusjes hadden al zo’n drie jaar de droom om samen een koffiebar te beginnen. Hoewel de plannen nog niet helemaal rond waren, hadden ze het espresso apparaat wel al een tijd in huis. Letterlijk in huis dus, want het enorme ding stond maandenlang in de woonkamer van Sophie. Ze hadden het apparaat al gekocht, met hun grote droom in hun achterhoofd. Als stok achter de deur om ook daadwerkelijk wat met die droom te gaan doen dus.

Na lang fantaseren en ondertussen ervaring opdoen als barista in Nederland én in het buitenland werd deze droom eind 2015 eindelijk werkelijkheid. In december 2015 openden Sophie en Annemarie MICA in de Kleine Houtstraat.


Of ze lang bezig zijn geweest met verbouwen? Niet echt. Toen ze eenmaal het pand hadden gevonden en het businessplan hadden geschreven ging het hard. Samen met hun vader hebben ze in een paar weken tijd flink geklust en de inrichting bij elkaar gekozen en verzameld. Met een prachtige coffee bar als resultaat.

De koffie

De koffie die bij MICA geschonken wordt is tegenwoordig van Blommers, een microbranderij uit Nijmegen.

De koffiekaart biedt je natuurlijk de keuze uit gangbare koffies, zoals (dubbele) espresso, Americano, cortado, cappuccino, latte machiatto en flat white. Maar ook liefhebbers van koude koffie kunnen hier terecht voor ijskoffie.

En voor de mensen die iets meer geduld hebben, is er sinds kort ook slowcoffee te krijgen. Oftewel: ‘Pour over filterkoffie’.

Toe aan iets anders dan koffie? No worries, MICA heeft je ook veel verschillende soorten thee te bieden.

Ontbijt en lunch

Mica staat inmiddels bekend om de goddelijke bananencake met heerlijke frosting, dus die mag je dan ook zeker niet overslaan. Wil je liever een stevig ontbijtje of een gezonde lunch? Ook dat kan. Denk hierbij aan havermout (met appel, amandelen en karamel), Griekse yoghurt met granola, zelfgemaakt brood belegd met avocado, kaas of huisgemaakte pindakaas met banaan.

Sapjes & limonade

Voor een vitamine boost ben je ook aan het juiste adres bij MICA. En dan bedoelen we niet alleen de klassieke jus d’orange, maar ook een bieten-, appel-, wortel- en citroensapje (geeft je een boost en verlaagt je bloeddruk), of de frisse appel-, wortel-, gember- en citroensap (goed voor het immuunsysteem). Die laatste kregen wij te proeven en die was verrukkelijk!

Liever een koud glas limonade? Ook keuze zat! Mét verrassende smaakcombinaties zoals grapefruit & honing, maar ook limoen, appel, munt en honing.

Cute coffee mugs

En oja, werd je bij het zien van de bovenstaande foto’s ook gelijk verliefd op de schattige kopjes met roze en groen/grijze marmerprint? Dat komt goed uit! Annemarie en Sophie kregen zoveel vragen en complimentjes over de kopjes, dat ze besloten de kopjes ook te verkopen in hun coffee bar. En ze gaan hard! Uiteraard hebben ook wij er twee aan onze eigen coffee mug collectie toegevoegd.

Adres

Mica Coffee Bar
Kleine Houtstraat 103

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11:00 – 18:00
Woensdag: 08:00 – 18:00
Donderdag: 08:00 – 18:00
Vrijdag: 08:00 – 18:00
Zaterdag: 10:00 – 18:00
Zondag: 10:00 – 10:00

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe koffie hotspots in Haarlem?

Volg Coffee Mug dan ook op social media:
Facebook: Coffee Mug Haarlem
Instagram: @coffeemughaarlem