Anne&Max – Koffie, ontbijt en lunch in een stadse huiskamer

Anne&Max is zéker geen nieuwkomer in Haarlem. Sterker nog, deze fijne hotspot zit er inmiddels al ruim tien jaar. Jouw huiskamer in de stad, dat is hun motto. En met hun ongedwongen sfeer, gezellige uitstraling, smakelijke koffie én heerlijke lekkernijen lukt dat ze absoluut.

Anne&Max

In 2005 opende Wobbe van Zoelen de allereerste vestiging van Anne&Max in een voormalig slagerij in de Zijlstraat. Het bleek een succes, want al gauw openden er meer vestigingen. Na Haarlem volgden Amsterdam (Zeeburg, Oud West en Zuid), Alkmaar, Den Haag (Korte Poten en binnenkort ook Kerkplein), Leiden en Utrecht. En… afgelopen juli (’16) opende in Arnhem de negende vestiging. De laatste zal dit ook zeker niet zijn, want het is de bedoeling dat Anne&Max uiteindelijk door heel Nederland is te vinden.

Bij Anne&Max is het altijd gezellig druk, maar door de relaxte sfeer zul je dit niet snel als storend ervaren. Naast een goede kop koffie kun je hier ook terecht voor ontbijt, lunch, taart en borrelhapjes; vrijwel allemaal door Anne&Max zelf bereid. En dat is immers ook een van hun andere motto’s: je moet niet alleen genieten van het eten en drinken, maar weten waar de producten vandaan komen is ook belangrijk. Dit wordt bij de meeste gerechten en dranken dan ook op subtiele wijze vermeld op de kaart. Zo wordt onder andere het brood speciaal voor Anne&Max gebakken door Desem enzo, komt de appelsap van de Olmenhorst en de (biologische) kaas van Kinderdijk.

De koffie

De koffie die bij Anne&Max geschonken wordt is van Bocca. Een zéér smakelijke koffie die je in Haarlem onder andere ook bij Mogador (en restaurant Fortuyn) kunt drinken.

Wat de koffie hier dan zo speciaal maakt? De koffiemelange (van 100% biologische Arabica bonen) die je hier drinkt is door Bocca samengesteld speciaal voor Anne&Max. De melange bestaat uit drie soorten koffiebonen: één uit Brazilië en twee uit Ethiopië. Doordat deze melange exclusief voor Anne&Max is samengesteld, is deze ook echt alleen hier te drinken. Extra bijzonder dus!

Taart

Een koffiezaak is eigenlijk niet compleet zonder lekkere taarten. En daar wordt bij Anne&Max gelukkig ook zeker aan gedacht. De shortcake is onze ultieme favoriet, maar ook de worteltaart, witte chocoladetaart en chocolade&espressotaart zijn niet te versmaden!

Ontbijt

Ontbijten kan hier natuurlijk elke ochtend, maar op zondag doen we dat hier het liefst. Normaal gesproken kun je hier (en bij veel andere koffiezaken) maar tot 12:00 uur ontbijten, maar op zondag kan dit bij Anne&Max de hele dag door. Handig als je flink hebt uitgeslapen, of als je gewoon het liefst de hele dag door zou willen ontbijten natuurlijk.

Ook bij het ontbijt wordt rekening gehouden met zoetekauwen, maar ook met mensen die liever gezond eten. Zo had bij ons de één gekozen voor lekkere zoete wentelteefjes met fruit, en de ander voor havermout (met amandelmelk) en vers fruit.

Koffieles

Koffie maken, dat kunnen ze dus wel bij Anne&Max. En om ons ook wat van die kennis over te brengen, kregen wij een privé koffiecursus. Hier werd ons alles verteld over de oorsprong van de koffie die bij Anne&Max wordt geschonken. Van de koffieplant in Ethiopië tot de gemalen boon in Nederland én alle handelingen daar tussen (en dat zijn er veel!) werd ons uitgelegd.

Ook maakten we kennis met enkele verschillende zetmethodes. Met de meest opmerkelijke manier: De koffiesok. Een manier van koffie zetten uit Cuba waarbij een stuk textiel in de vorm van een sok als filter wordt gebruikt. De koffie die er uit druppelt is zo licht dat je bijna zou denken dat het thee is. En ook de smaak is niet wat je van een kop koffie verwacht. Oja: de sok mag niet worden gewassen, zodat de aroma’s achter blijven in de sok en je dit terug proeft in je volgende kopje koffie.

koffiesok

Picknicken met Anne&Max

We kunnen ons voorstellen dat je in de zomer eigenlijk liever buiten dan in een warme koffietent zit. Precies daarom heeft Anne&Max iets heel tofs bedacht: De Anne&Max picknickmand. Voor €15 per persoon krijg je een goedgevulde picknickmand mee, met onder andere sandwiches, quinoasalade met zalm, chia-pudding met vers fruit, worteltaartmuffins, home made ijsthee en verse sap of smoothies. Haal de mand op en zoek een heerlijk plekje uit in Haarlem om te picknicken. Wordt het De Hout of toch het Kenaupark?

Reserveren kan tot twee uur van te voren door te bellen naar de Anne&Max vestiging bij jou in de buurt of kijk voor meer informatie op de website.

Adres

Anne & Max (Haarlem)
Zijlstraat 68

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 18:00
Dinsdag: 08:00 – 18:00
Woensdag: 08:00 – 18:00
Donderdag: 08:00- 18:00
Vrijdag: 08:00 – 18:00
Zaterdag: 08:00 – 18:00
Zondag: 09:00 – 18:00

Benieuwd wat we je nog meer aanbevelen in Haarlem?

Check hier de andere koffie hotspots waar we eerder over schreven.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe koffie hotspots in Haarlem?

Volg Coffee Mug dan ook op social media:
Facebook: Coffee Mug Haarlem
Instagram: @coffeemughaarlem